Byttet ut turn med tur og bær

1257
Hanna Guttormsen Labråten (18) byttet ut turn-treningene med turer i Fredrikstadmarka og bærplukking

Tekst/Foto: Henriette Lien

Hanna Guttormsen Labråten (18) byttet ut turn-treningene med turer i Fredrikstadmarka og bærplukking. -Stresset og presset på turntreningene tok overhånd og jeg måtte slutte, men å bytte det ut med friluft er noe av det beste jeg har gjort.  Kledd i joggesko og treningsklær er Hanna Guttormsen Labråten klar for en av de ukentlige turene i Fredrikstadmarka. Det siste året har hun roet ned den stressende hverdagen med rolige turer i både skog og fjell. – Jeg bestemte meg for å slutte på turn for å slippe det høye stressnivået. Noen av treningstimene byttet jeg ut med turer i skogen, noe som har hjulpet meg med å slappe mer av, forteller Hanna mens vi går innover i skogen.

Bedre å trene i naturen

På veien møter vi pensjonister, barnefamilier og hundeeiere, men ungdom er det derimot lite av.  -Det er ikke så mange av vennene mine som velger å gå ut i naturen. De fleste går på en eller annen idrett eller så går de på treningsstudio, og det er jo helt greit, det gir meg bare ikke det samme som å ta en tur ut i skogen, forteller Hanna.
At trening og aktivitet ute i naturen gir en annen effekt enn innendørs aktivitet er noe de fleste har hørt før. Giovanna Calogiuri er førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark og har funnet ut at trening i naturen gjør at kortisonnivået faller raskere enn ved trening på for eksempel et treningsstudio, og dermed senker stressnivået.

Blåbær.
Energi både fra turen og bærene.

I det vi går inn på en ny sti peker plutselig Hanna bort i buskene og går mot dem. – Se, her er det fortsatt blåbær igjen. Hun setter seg ned på huk og begynner å plukke. -Åh dette er det beste jeg vet, sier hun mens hun smaker på de nyplukkede blåbærene hun holder i hendene. Hun gir meg noen og ber meg smake på dem. – Det er litt sent i sesongen så mange av de er overmodne, men de er fortsatt gode da.

Det tar ikke lang tid før vi begge er blå både i munnen og på hendene. Hanna har samlet opp en liten flaske med blåbær som hun skal ta med seg hjem. – Når det er høysesong pleier vi å dra ut hele familien sammen på bærtur. Da plukker vi flere liter med både blåbær og tyttebær som vi lager syltetøy av når vi kommer hjem, så nå skal jeg hjem og lage med en liten skål med rørte blåbær, sier hun og holder opp flasken full av nyplukkede blåbær.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here