Dagens unge skaper fremdrift

593

Tekst og foto: Karoline Nerli Eng

I skrivende stund foregår det en heit klimadebatt rundt om i verden. De unges engasjement i klimapolitikken er overveldende. Hundre tusener av unge, både barn og ungdommer har hevet stemmene sine og tatt klimakampen i egne hender. Den 22.mars var klimastreikdagen i Norge og over 40.000 unge gikk i tog og demonstrerte for å endre klimapolitikken slik den er i dag.                                                                                                 

I Fredrikstad var også oppmøtet stort, barneskoleelever og ungdomsskoleelever samlet seg på rådhusplassen for å lytte til appeller og taler av unge politikere som hadde noe viktig å si. Simon Laabak (18) er klima-og miljøansvarlig i AUF i Østfold og listekandidat nr.11 for Fredrikstad arbeiderparti. Han holdt selv en tale den 22.mars på rådhusplassen i Fredrikstad.                                                                 

– Som klima-og miljøansvarlig i AUF er det viktig for meg å ytre meningene mine om klimapolitikken vi har den dag i dag. Dersom den eldre generasjonen ikke vil jobbe mot bedre klimapolitikk, så må de unge ta saken i sine hender, det er jo tross alt vi som er fremtiden. Om vi fortsetter å behandle klimaet sånn vi gjør så vil vi ikke ha noen jord å leve på, sier Simon.  

Det har vært mye snakk om de unges engasjement i klimasaken og mange voksne synes det er dobbeltmoralsk av de unge å streike for klimaet. De mener at om de først skal streike for miljøet så må de gjøre forskjeller selv, slik som å slutte å bli kjørt til treninger, slutte å dra på ferieturer osv. Ikke bare får de unge kritikk for å streike og være engasjerte i noe, de får også fravær i skolen for å streike. Flere hundre unge har reagert på dette og skrevet innlegg i ulike sosiale medier, hvor de har snakket ut om hvordan det er å bli møtt på denne måten når de tar saken om klima i egne hender.  

– Jeg synes det er trist at klimadebatten blir tynget ned av debatten om fravær. Jeg synes det er fantastisk at ungdom bruker engasjementet sitt til noe positivt, fordi det er for få arenaer hvor unge kan bruke engasjementet sitt. For eksempel på skolen så får vi høre at det er supert at vi engasjerer oss i for eksempel samfunnsfag timene og at vi burde engasjere oss mer. Det er da dumt at når vi da engasjerer oss i klimadebatten så blir man slått ned på. Det synes jeg er et veldig konservativt syn og historieløst, de fleste rettighetene vi har i dag har kommet av nettopp demonstrasjoner, debatter og streik, forteller Simon. 

Dagens unge har fått slengt etter seg ved flere anledninger at de er en lat generasjon, at de ikke gidder noen ting og at de ikke engasjerer seg for noe viktig eller krever endring der de mener det trengs endring. Når unge først engasjerer seg så blir de tråkket på og får ikke støtte i det de driver med, hvordan skal de da klare å holde motet oppe til å engasjere seg ved neste anledning om de blir møtt av en lukket dør? Det viktige med at de unge engasjerer seg er at de jobber mot en bedre framtid, etter streiken den 22.mars så har flere hundre unge meldt seg inn i ungdomsorganisasjoner som natur og ungdom og ulike politiske ungdomspartier. Det viser bare at de unge ikke lar seg stoppe og at de er villige til å ta opp kampen om endring i klimapolitikken.  

– Jeg tror at mye av det engasjementet de unge kommer med fører til et politisk press, de unge skaper en reaksjon, og den negative reaksjonen vi ser fra de voksne er jo egentlig positiv fordi det viser jo at de faktisk er redde. Regjeringen vi har nå vet at de ikke gjør nok for klima, hvis de hadde gjort alt så hadde de jo slappet av, men det gjør de ikke og derfor kommer de med reaksjonene som virker negative.   

De unge må ikke stoppe å engasjere seg i saker som er viktige for dem. Klimadebatten og klimastreiken har gjort at mange tusener av unge er mer påpasselige på det de gjør og tenker seg om en eller flere ganger før de tar valg som kan påvirke klimaet negativt. Det er de unge som er fremtiden, det er de som skal jobbe, leve og puste på denne jorden i fremtiden, derfor er det så viktig at de unge forstår den påvirkningskraften de har og den makten de egentlig sitter med. Denne klimadebatten har gjort at enda flere unge engasjerer seg og bryr seg om sin egen framtid.  

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here