Eldrelykke på Østsiden

1007

 

Da Østsiden sykehjem åpnet i juni 2015, lanserte de også en splitter ny dagavdeling. Siden den gang har flere eldre kunnet oppleve en aktiv hverdag fylt av glede og latter. Hva er det som er så spesielt med dagavdelingen på Østsiden, og hvorfor fungerer opplegget så godt?

Tekst/Foto: Ola Nødtveidt

Sykehjemmet er i hovedsak ment for demente brukere, og det er en lystig gjeng som møter meg i den sosiale stuen. Her på avdelingen får de eldre en meningsfylt hverdag fylt med ulike aktiviteter og tilbud. Blant annet kan de ansatte skryte av dyrking av grønnsaker i deres egen bakhage, bilturer i penværet, spill og kino. Sang og musikk står også sentralt i hverdagen på dagavdelingen.

Gjensidig respekt

-Det aller viktigste er å kartlegge alle brukerne, sier Lisbeth Tangen Thorvaldsen (62), aktivitør på avdelingen. For oss er det viktig å vite hva de liker og hva de kan mestre, for deretter å tilrettelegge.  -Dessuten planlegger vi dagen utfra hvilke brukere som er der, fortsetter Bilall Berisha (25), som er ergoterapeut. Derfor er det viktig å kjenne dem både fysisk og psykisk slik at vi vet når vi kan gjøre hva. I tillegg er det veldig viktig med gjensidig respekt.

L&B.jpg
Lisbeth Tangen Thorvaldsen (62) og Bilall Berisha (25)

De eldre ser ut til å trives veldig godt i de lyse, flotte lokalene, og de trekker frem blant annet den gode maten og de flinke pleierne. Det sosiale samværet blir også nevnt før en av dem påpeker:

-Hjemme må jeg jo sitte helt alene, så det å komme hit er en stor forandring på dagen. Det blir som vårt andre hjem.

-Jeg trives veldig godt her jeg også, sier Thorvaldsen, og med så gode kollegaer får vi et veldig godt arbeidsmiljø her. Dessuten får vi utrolig koselig selskap av brukerne våre, fortsetter hun før en av dem konkluderer med:

Blir nesten som en familie.

-Vi blir ikke rike av å jobbe i kommunen, men penger er ikke alt, legger Berisha til. For meg er det veldig givende å være der for brukerne, og gi dem en hverdag preget av trivsel, mestring og mening.

Dagavdelingen har blant annet fått mye ros av Greta Andersen, leder i Fredrikstad Demensforening, for deres tilrettelegging og aktivisering med de eldre.

-På dagavdelingen på Østsiden har brukerne det bra fordi de blir sett en og en. Det er flott personale som liker jobben sin og det smitter over på brukerne. Det er pene, nye lokaler, musikk, sang og aktiviteter. På tross av sykdommen har de det veldig bra.

Østsiden eldresenter har gode utearealer.
Østsiden eldresenter har gode utearealer.

hage

 

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here