Fra medielinja til NRKs julekalender Snøfall

1118

Møt Therese Næss Diesen. Lydtekniker, musiker og tidligere elev på medielinja. Therese er fra Halden og gikk ut fra medielinja på Glemmen i 2013.

Jeg jobber frilans med lyd til film og tv-drama. Nå for tiden går det mest i foleyopptak på ulike produksjoner. Det halvåret her har jeg jobbet med Snøfall, den nye julekalenderen til NRK, sammen med Erik Watland. Når man gjør foley, er man nesten alltid to, en artist og en som gjør opptakene(recordist). Erik er foley artist, jeg er recordist. Min oppgave er å sørge for alle opptakene blir bra, i riktig nivå, riktig navngitt, organisert og ikke minst om lydene vi tar opp passer til filmen vi har foran oss. I tillegg fungerer jeg som en kasteball til det kreative.

locationfoleyopptak

Det er egentlig litt tilfeldig at jeg ble med i Snøfall-produksjonen. Jeg slo kron og mynt med ei klassevenninne fra Lillehammer. Begge to var og er veldig interessert i foley, og vi fikk en telefon fra Erik om en av oss kunne tenke seg å være med. Han trengte dessverre bare en person, så vi måtte slå kron og mynt for at det skulle bli rettferdig. Så ble det meg æ gett!

På Lillehammer studerte jeg filmlyd på Den Norske Filmskolen. Der fikk vi grundig opplæring i teknisk- og kreativt lydarbeid til film. Fra å gjøre gode lydopptak – til å kunne fortelle en god historie med lyd. Det var veldig flinke lærere der, og ikke minst gjestelærere – som var noen av de beste filmfolka i Norden. Jeg lærte helt vanvittig mye på de tre årene! Det var også der jeg ble så fascinert av foley, etter å ha hatt besøk av foleyfolka fra sesong 1 av Game of Thrones.

Glemmen må være de tre beste årene i livet mitt, og det er ikke tull! Det kan ikke måle seg med filmskolen en gang. Kullet vårt var en så utrolig kreativ og morsom gjeng. Vi fant på en hel haug med tull, men laget en del gode produksjoner også. Sånn er det sikkert med de elevene som går der nå og – det er noe spesielt med medieelever. For ikke å glemme medielærerne – makan til gjeng! Neimen, jeg elsket at det var så mange ulike kreative fag på Glemmen. Jeg ville jo drive med alt, men jeg syntes nok etter hvert at det var morsomst med lyd/radio og film. Muligens derfor det ble filmlyd.

portrett

Nå som arbeidet med julekalenderen er over, jobber jeg faktisk med noe litt annet – en danseteaterforestilling som skal settes opp i Halden i april. Der skal jeg gjøre lyddesign i forkant, og avvikle lyden under forestillingene. Det tror jeg blir veldig bra! Ellers kommer det nok noen andre filmprosjekter ved siden av.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here