«Fri som en fågel»

822
André Rønningen er seiler på heltid.(Foto: Ola Nødtveidt)

Da André Rønningen (31) forstod at han ikke var klar for å slå seg til ro med familie og barn, utviklet han et stort ønske om å dra på eventyr. Siden han liker seg best på sjø og hav ble det derfor helt naturlig å kjøpe seg seilbåt. 

Tekst/Foto: Ola Nødtveit

André slår meg nok ikke som den gjennomsnittlige 31-åringen, der han kommer mot meg i hengslete skateklær, ikledd caps og rosa solbriller. Likevel er det denne fyren som på et vis har reinkarnert nomade-livsstilen. -Jeg prøver å opprettholde en sparsommelig livsstil, der jeg bor i båten. Det er veldig praktisk å bo i båten, for da kan jeg leve billig og ha penger til eventuelle problemer på tur. Når jeg er hjemme bor jeg hos søstra mi, mens jeg jobber som faen for å komme meg ut på havet igjen. Det er jo veldig slitsomt for kontoen vokser jo ikke så fort som man vil.

På vei ut til båten, som for øvrig ligger langt inn i dypet av Hvaler, forteller han om konsekvensene av sparsomheten. Det blir mye kjedelig hermetikk, og matretter som pizza, burger og kebab som vi tar for gitt, blir derfor satt ekstra pris på når han kommer til havn.

skjermbilde-2016-10-22-kl-09-07-40
Seilbåten som bringer André hvor han vil.

-Jeg seiler jo ofte 14-15 timer i døgnet, så derfor blir det ikke så mye tid til mat. Etter en god, lang arbeidsdag så vil man bare komme seg til havn og legge seg. Derfor gjelder det å bare smelle sammen noe hermetikk og putte masse chili og hvitløk oppå, og tenke at det ikke smaker så verst.

Med nødvendige forberedelser, planlegging og økonomi kan han egentlig dra hvor han vil. I utgangspunktet er planen alltid å seile alene, men som regel blir alltid noen med etter at han har delt reiseruten på et forum. André har vært på utallige turer og forteller gjerne noen historier fra eventyrene.

Fikk panikk i høye bølger

-Det var en gang på vei til Færøyene at seilekameraten min fikk helt panikk. Det var riktignok høye bølger, og ankeret løsnet, men jeg opplevde det ikke som noe kritisk. En annen gang holdt vi på å krasje i et cruiseskip i tåken utenfor Færøyene, alt vi så var en vegg. Det var heller ikke spesielt kult å seile langs Norskekysten i konstant stiv kuling og regn, og jeg klarte ikke rulle en røyk engang fordi alt bare var vått og jævlig. Men, det skal ikke bare være hyggelig, og man setter veldig pris på de fine dagene. Et eksempel var da tåken lettet på vei inn til Shetlands-øyene. Vi putret på motoren, mens vi lå på dekk, hørte på chill musikk og drakk kaffe etter en lang seilas. Det var magisk, jeg har aldri sett noe så grønt.

skjermbilde-2016-10-22-kl-09-08-06
Mye utstyr som må holdes vedlike.

Man kan jo undre seg på hvorfor man vil velge en slik livsstil, men André har et klart svar på dette også.  -Jeg begynte med dette fordi jeg aldri hadde opplevd redsel. Jeg ville utfordre meg selv, og teste mine egne grenser. Det handler også mye om selvrealisering og personlig utvikling. Dessuten er jeg glad i å se natur, utforske, klatre opp fjelltopper og styre og ordne.

Han har for øyeblikket ingen langsiktige planer enn fra tur til tur, men vil gjerne roe litt ned etter neste tur. Likevel har han prøvd å slå seg til ro tidligere, men etter en måned hadde han allerede planlagt neste tur.

Målet er å være fri

-Jeg er en eventyrer, og en måned på et sted er egentlig mer enn nok for meg. Reisingen går på bekostning av familieliv, men akkurat nå er jeg villig til å ofre det. Jeg vil møte ei som tenker som meg, eller aksepterer at jeg er sånn her. Jeg regner med at brikkene faller på plass, når den tid kommer, men jeg er fortsatt bare en unggutt på 31 år så jeg har ikke dårlig tid enda. Akkurat nå har jeg funnet en gylden middelvei med en respekterende familie som er glad i meg, uten å ha noe bindepunkt i livet. Målet er å kunne være så fri som mulig at når jeg ser en mulighet kan jeg gripe den, og se hvor den tar meg neste gang.

skjermbilde-2016-10-22-kl-09-07-54
«Du kan ikke forandre bølgene, men lære å surfe». André har lært mye underveis på sine seileventyr.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here