Generasjon «bruk og kast»

1370

Tekst og bilde: Sunniva Meland Eriksen

I dag er forbruket på et historisk høydepunkt, og det er skyhøyt i forhold til hvordan det var før. Statistisk, ville vi trengt 2,7 jordkloder for å få plass om hele verden hadde det samme forbruket som oss i dag. Dette er en side av klimadebatten som ikke er mye omtalt, men som kan ha mye å si.

-Jeg vokste opp i Tyskland på 40-tallet. Da var det slik at man arvet klær fra søsken eller bekjente, og man sydde gjerne klær og reparerte de istedenfor å kjøpe nytt, forteller Birgit.

-Det er også stor forskjell på kvaliteten i dag og før. Før lønte det seg å reparere, mens nå koster det nesten mer. I dag kjøpes det mer av alt, særlig klær og elektronikk. Før i tiden var det forskjellige yrker som gikk ut på å reparere ødelagte ting, f eks TV-reparatører, men de fleste av dissa har forsvunnet samtidig som «kjøp-og-kast» kulturen har vokst seg.

Kurt (83) og Birgit (77) Klevås vokste opp i en annen tid enn de fleste forbrukerne i dagens samfunn.

-Folk i dag har mye penger, og bransjene utnytter dette. Det er spekulert i å produsere ting av lavere kvalitet, som må byttes ut fortere, forklarer Kurt. Konsekvensene av dette er at flere ting kastes i takt med produksjonen. Det betyr en overflod av avfall, noe som ikke er spesielt miljøvennlig.

Hva kan man gjøre for å hjelpe?

-Gjenbruk av gamle møbler, f.eks. bordplater som kan gjøres om til fjøler, sier Kurt. Birgit forteller også at man kan kjøpe klær av bedre kvalitet og reparere de istedenfor å erstatte de.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here