Hva er typisk norsk?

6716
Typisk norsk? Foto: Caroline Haugland

I Norge har vi det som kalles å være typisk norsk, hvor vi har alt fra tv-programmer til bøker om akkurat det. Det er som at vi stadig prøver å finne definisjonen på det å være typisk norsk, er det fordi det er for mange variabler eller er det fordi vi er alle så forskjellige?

Tekst/Foto: Caroline Haugland

Men hva er nå typisk norsk? Dette er et emne nordmenn engasjerer seg i. Nordmenn er et stolt folkeslag, og jeg tror de fleste tenker på det samme når de hører “typisk norsk”.  Ski. Hva er vel mer norsk enn ski? Dette er en sport mange engasjerer seg i, enten det er å stå på ski selv, eller se det på tv. Dra opp på hytten og stå på ski med familien, eller sitte inne og se på det. Ski har blitt Norges store stolthet, og det kan da ikke bli en god skitur uten klementiner og kvikklunsj? Typisk norsk blir ofte forbundet med sport og familierelaterte aktiviteter, og kanskje til og med mat?

Jeg hørte med Live hva hun synes er typisk norsk. “Vel er det noe jeg har latt merke til i jentegjengen at er tradisjon hos flere enn hos bare meg er at det er søndagsturer med familien, også den gode gamle fredagstaco’n,” sier hun og ler, “det som er litt gøy med fredagstaco er jo det at når venninnen var i Mexico var ikke deres taco på noen måte lik vår. Det er som om vi har bare tatt hovedingrediensene i deres taco og ‘fornorsket’ det.”

Live mener at hun selv kom fra den typiske norske familie hvor det var å dra opp på hytten i jul og påske for å stå på ski og drikke kakao, og søndager gikk ut på å enten se på sport eller gå ut og gjøre det selv.  “Det var en veldig norsk oppvekst, det var klementiner med nåler som en liten nedtelling til jul, og opp på fjellet med hund og familie, og slikt.”

Noe Live mener er veldig norsk er gode gamle freia kvikk lunsj. “Ingenting er norskere enn kvikk lunsj. Rettelse, ingenting er mer norsk enn kvikk lunsj reklamene,” sier hun og ser ned på kvikk lunsjen sin.

“Hvis man mener nordmenn som nordmenn og ikke de ytterlige trekkene som mariusgenser og ski, vil jeg si at det typisk norsk å være god, selvom det ikke følger stereotypen om å være norsk,” forklarer hun, “jeg føler at alle svarer det samme når man hører typisk norsk, liksom påskesolen og en øl i hånda imens man ser utover fjellet. Men jeg føler samtidig at det er umulig å si helt sikkert hva lille Norge er og hva som er typisk, mener jeg da.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here