Jakt som hobby

1538
Anette Lundestad har jakt som hobby

Det finnes mange forskjellige hobbyer. For Anette Lundestad (21) er jakt en viktig del av hverdagen, men ingen kunne forventet at hun drev med en slik sport.

Jeg ringer på døren og blir tatt imot av en blid Anette. Anette er 21 år gammel. Hun har en aktiv hverdag som innebærer både jobb, trening og jakt. «Jeg jobber som ordensvakt i helgene og for så vidt også i ukedagene. Det spørs litt om det er noe jobb eller ikke.» I tillegg til jobben som ordensvakt jobber hun både på Nor Lines og Borg havn på Øra.

Anette er også glad i å trene. «Jeg driver med styrkeløft og trener så å si hver dag. I tillegg til dette tilbringer jeg mye tid i stallen» sier hun. Anette får også tid til å være med venner og jakte. «Jeg liker veldig godt å være i Sverige der vi har leilighet, og er glad i spontanturer» avslutter hun. Jeg får inntrykk av at Anette er en aktiv jente som får til veldig mye på en dag.

anette
Foto: Kaja Bjørnstad Wold

En vanlig hverdag for Anette er ganske hektisk. Dagen starter 04:45, da hun skal opp å trene. Etterpå drar hun hjem for å dusje og ordne seg til jobb. Jobbdagen varer til halv 4, og hun drar rett i stallen etterpå. Det er litt forskjellig fra dag til dag hva hun bruker kveldene sine på. «Kanskje jeg tar meg en løpetur på kvelden, jakter eller drar på båtturer.» Jobber hun kvelden sover hun litt lenger, men trener og drar i stallen likevel. «Jaktingen blir da gjort på morgenen og ikke kvelden, som vil si at det blir mange timer jakt» forteller hun.
Jaktingen er en viktig del av hverdagen til Anette. Hun begynte å jakte høsten 2015, da hun tok jegerprøva. «Jeg har alltid syntes at det har virka spennende å jakte. Jeg har ingen jentevenner som jakter, så det blir til at jeg bare jakter med gutter» ler hun. Når jeg spør om det er noen som har påvirket henne til å jakte, må hun tenke seg litt om. «Jeg tror ikke jeg har blitt påvirka av noen til å begynne med jakt, det er ingen veldig nærme meg som har drevet med det.» Faren hennes har jaktet, men Anette har aldri vært med han eller blitt påvirka av han. Det er noe hun har tenkt seg til selv. «Jeg har jo vokst opp på gård, så det har stått våpen i stua siden jeg var liten. Selvfølgelig uten patroner, de var gjemt bort» ler hun.

IMG_3930.jpg
Foto: Kaja Bjørnstad Wold

Etter Anette tok jegerprøva ble det mye jakt. «Jeg jakter mest småvilt, men har også vært med på storviltjakt. Der har jeg ikke skutt noe selv enda.» Storvilt er dyr som elger, hjort og rådyr, mens småvilt for eksempel er fugler og duer.

Anette forteller at hvis du skal skyte med rifle må du ha storviltprøva. «Da må du på skytebanen og ha 30 treningsskudd med rifle. I tillegg må du ha en oppskytningsprøve. Det er 5 skudd som du må treffe innafor en sirkel på 30 cm i diameter.» Anette har tatt denne prøven i år, og snart skal hun opp til Trondheim til en bekjent av henne som heter Inger. De skal på elgjakt sammen i November. Etter hvert som Anette snakker kommer hun på at Inger var en av de som oppfordret henne til å begynne med jakt. «Inger har jaktet i mange år, og sa til meg at jeg måtte ta jegerprøva» smiler hun.

smil
Jakt har blitt en viktig del av hverdagen til Anette. Hun tok jegerprøven i 2015 og har drevet aktivt med dette siden. Foto: Kaja Bjørnstad Wold

Etter å ha hørt på Anettes hektiske hverdag, må jeg spørre henne om det er slitsomt å gjøre så mye på en dag. «Nei, det er en vanesak. Jeg er en veldig rastløs person så det passer meg bra.» Hverdagen til Anette går i et fra klokken 5 om morgenen til 12 på natten hver dag. «Jeg har selvfølgelig perioder hvor det er vanskeligere å stå opp om morgenen enn andre, men jeg klarer meg fint. Jeg liker å ha en del å gjøre» forteller hun.

 

De fleste begynner å le når Anette sier at hun jakter. «De sier at de ikke tror på meg, og det er ingen som ser på meg som en typisk jakteperson.» Mange synes at jakt er en guttegreie. «Når folk finner ut av at jeg jakter synes de det er annerledes og kult, men det er ingen som har sagt at de kunne tenke seg at jeg gjorde det» ler Anette.

Anette synes at det er veldig spennende å jakte. «De jeg jakter med tar jakt veldig seriøst. Noen drar ut og snakker mer enn de jakter omtrent, men sånn er ikke vi.» Anette forklarer at dette gjør jaktingen enda morsommere. De legger mye tid i det, og det blir en viktig del av hverdagen. «Hvis vi skal ut på sjøfugljakt står vi opp 3 på natten. Har jeg jobbet natten den dagen har jeg ikke rukket å legge meg enda.» Anette drar da rett hjem fra jobb for å skifte til jakttøy. «Det er bekmørkt ute, veldig glatt og skikkelig sjø.» De kjører langt ut i Oslofjorden og finner en holme. «Vi rigger opp og venter på soloppgangen og fuglene» forklarer hun. Selv om Anette er en rastløs person har hun tålmodighet til dette. «Det er hele tiden et spenningsmoment og veldig vakker natur. Jeg får med meg soloppgangen og får sitte der med vennene mine.»

naert
Bilde av Anette Lundestad(21) tatt av Kaja Bjørnstad Wold.

Jeg får inntrykk av at Anette lever et godt liv og at hverdagen passer henne. Hun virker glad og uthvilt selv om hun nesten aldri får slappet helt av. Naturen er en viktig del av henne. «Det er deilig å være ute i naturen, ute i skogen eller ute på sjøen. Jeg får kobla av fra andre ting.» Hun forteller at når hun er på jakt er det bare det som gjelder og ikke noe annet. «Jeg får vekk andre tanker og stress. Jeg må konsentrere meg om det og ikke noe annet» avslutter hun.


Artikkel skrevet av Kaja Bjørnstad Wold

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here