– Jeg hadde aldri gått på denne linjen om jeg hadde visst at det var så vanskelig å få lærlingplass

2028
Henriette lager buketter og dekorasjoner på skolen nesten hver dag

Foto: høyre tatt av Jonas Andersen, venstre privat
Tekst: Benedicte Jahren

Henriette Nyheim Andersen (17) går blomsterdekoratør linjen ved Kalnes videregående skole. I Østfold finnes det 38 blomsterdekoratør bedrifter, men likevel er det veldig få lærlingplasser.

Henriette forteller om hvor vanskelig det er å skaffe seg lærlingplass i Østfold. Hun sier at det bare er 5 stykker i klassen hennes, og at det likevel er vanskelig å finne seg lærlingplass.

-Jeg hadde aldri gått på denne linjen om jeg hadde visst at det var så vanskelig å få lærlingplass. Jeg hadde ikke hatt tanken en gang, for å si det sånn. Det er ingen i hele Fredrikstad som tar imot lærlinger, det er nesten ingen i Østfold som tar imot lærlinger. Vi sitter der fem stykk og har ingen anelse om hvor vi skal ha lærlingplass, det er ingen som tar imot. Da har vi lett i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Råde og Rygge. Da må man være 17 eller 18 år gammel å flytte hjemmefra for å prøve å kanskje få lærlingplass.

Henriette forteller også om positive sider ved å gå på linjen. Hun forteller om hvordan man kan være kreativ og finne ut hva man vil gjøre selv.             

-Det er veldig fint å kunne eksperimentere litt. Sånn som når jeg skulle lage en krone bestemte jeg at hodeplagget ikke skulle ikke være det mest normale, siden vi skulle planlegge et litt utradisjonelt bryllup. Da tenkte jeg å lage en krone fra scratch og lime på kronblader. Det kunne jeg ikke gjort uten frie tøyler.

Videre forteller Henriette om hvor koselig det er å bare være 5 elever. Det blir tettere klassemiljø, og man kan hjelp av læreren om det trengs.

-Hvis du vil ha en time med læreren, si en time, at læreren forklarer noe til deg, så kan du det siden det er såpass få elever.

Når det gjelder utfordringer ved å gå på linjen, sier Henriette at det ikke er så mange. Hun sier at det går greit. Hun forteller om hva som er det mest utfordrende ved linjen.

-Det mest utfordrende er å lage en bukett, det er av det mest vanskeligste og vi lager mye rart. Det handler jo om å få teknikken riktig da, å få alt riktig. Du kan ikke ta en rose til venstre og en rose til høyre, de skal alle til venstre. Du må tenke på hvordan du har delt opp buketten, hvor høy den skal være i forhold til vasen, og hvordan rommet rundt er.

Det finnes en god del teori som man må lære seg når man går på blomsterdekoratør linjen. Dette forteller Henriette om. Det finnes fem stilformer: vegetativ, dekorativ, klassisk, transparent og formal.

-Klassisk er en stilform der du bruker en rund og fast form. Så hvis du skal lage en krans for eksempel, er den rund og fin og det er et hint på at det er klassisk. Men det som gjør at den er klassisk er at du bare bruker en sort, så hvis du bare bruker roser og den er rund og fast og fin da er det klassisk. Også har du vegetativt, du vil tro at den er på veggen men det er den ikke, vegetativt er noe som vil tilsi at den står av seg selv, så den blir ikke bundet fast til noe. Også er det bare naturmateriale i det. Så det er sånne ting du må lære, og så må du lære selve teknikkene, forklarte hun videre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here