Kritisk til én skole på Hvaler

766

Tekst og bilde: Benedicte Jahren

Hvaler kommune stenger barneskolene Floren og Åttekanten. Ny 1-10 skole skal bygges på Asmaløy. Kathe Sandvik Olsen, representant for Hvaler barne- og ungdomsråd er kritisk til avgjørelsen.

-Jeg kan ikke si meg en tilhenger av én skole på Hvaler, mest fordi at det drar ikke mennesker å samle skolen på et punkt. Jeg føler at resten av øyene vil forvitre når vi får denne mangelen på nytt blod, barnefamilier og sånt, sier Kathe Sandvik Olsen.

Hun er redd for at én stor skole på Asmaløy fører til at fastboende flytter fra de ytterste øyene.

-Da vil vi få en situasjon hvor vi bare har feriegjester og pensjonister, som bor ut på de stedene. Det går jo ikke helt rundt, og det er jo ikke det vi ønsker i Hvaler samfunnet.   

Om å ha én skole blir bedre for elevene og skolemiljøet, mener Kathe Sandvik Olsen at er helt opp til administrasjonen ved skolen.

-Det kommer jo helt an på hva administrasjonen velger å gjøre med enkeltsituasjoner, med rutinene sine så langt. Og det det henger ikke bare på elevene selv, det handler om lærere, og hvordan lærere tar det. 

Kathe Sandvik Olsen ønsker at om det skal bli én skole, at personalet ved den kommende skolen skal ta de nødvendige tiltakene, for å ha et bra skoletilbud.

-Også da må jeg jo si at jeg håper at de setter seg ned og ser på de ressursene de har og de læreren de har, og ser om de er opp til standard, og om rutinene deres ved enkeltsituasjoner. Slik at det skal kunne bli den best mulige skolen som det kan bli. 

Ikke enig

Øystein Myksvoll Lande, rektor/virksomhetsleder ved Floren skole er ikke enig med Kathe Sandvik Olsen. Han skriver i et leserinnlegg i Fredrikstad blad at han mener det er best med én skole. 

-Jeg tror ikke at skoler blir bedre jo større de er, men erfaringene fra Floren og Hvaler ungdomsskole gjør at jeg anbefaler en toparallell skole på Hvaler.

Han mener at en slik skole vil kunne ta hensyn til elever med ulike behov, i større grad enn før. 

-Vi har også mye å tjene på å lage dette i moderne standard. Ved å bygge nytt kan vi også ta hensyn til universell utforming av alle rom.

Øystein Myksvoll Lande skriver i innlegget om at flere argumenterer for å beholde skolene, fordi de må beholde nærskolen. Fakta er at flertallet av våre elever kjører buss gjennom tunellen. Dette skoleåret er det 94 av 176 elever. Skal vi bygge en ny skole for elevene som går på Floren i dag etter nærskoleprinsippet, bør denne skolen selv uten samlokalisering plasseres på Asmaløy.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here