Miljøstreik: Slager eller bare fravær?

2451
Skolestreik for klima i Fredrikstad Sentrum, arrangert av Fredrikke Skahjem.

Tekst og foto: Sunniva Meland Eriksen

Miljøstreiken har vært et veldig aktuelt tema over hele verden den siste måneden. Men har den hatt en stor effekt, eller vil den forbli kun en symbolsk dag?

Fredag den 22. Mars var det skolestreik satt i gang av svenske Greta Thunberg (16). Skoler og elever over hele Norge deltok, og til sammen streiket over 40 tusen mennesker. De fleste VGS-elevene som deltok, fikk ikke godkjent fravær, noe som har vekket mye oppsikt i ettertid. Det skal også ha blitt sendt ut brev til de videregående skolene der det blir sagt spesifikt at elevene skulle få ugyldig fravær. Dette reagerte mange elever, og noen foreldre, på.

– De burde jo være mer positive siden ungdommene er engasjerte i et viktig tema, sier Kamile Majute (17), elev fra Askim VGS. Hun ble på skolen under streiken på grunn av fraværet.

Kvalitet vs. Kvantitet

– Greta streiker jo hver fredag, og da får hun vekket oppmerksomhet. I en vanlig streik, gir man seg som regel ikke før man får vilja si, eller i hvert fall kan møtes et sted på midten. Selv om miljøstreiken var fint rent symbolisk sett så var det bare en hendelse, og ikke et stort nok problem for politikerne og regjeringa til å ta et tak i problemet. Det føltes ikke ut som det var nok til å bli tatt seriøst, sier Kamile.

Relevans og effekt

Streiken var høyt omtalt i mediene i ukene og dagene før selve aksjonen, men temaet har dødd ned marginalt i tiden etter. Under streiken var det mye fokus på politikerne og store selskaper, gjerne på plakater.

Maria Varjord (18), nestleder i Natur og Ungdom Fredrikstad

– Jeg synes streiken var viktig for å få frem et poeng, gjort enda viktigere av at politikerne gjorde motstand. Det var godt oppmøte, men vi er ikke sikre på hvor mye streiken gjorde i og med at det bare var en gang. Vi må fortsette å kjempe videre for klima, sier Maria Varjord (18), elev fra Glemmen VGS og nestleder i Fredrikstad Natur og Ungdom.

Fravær eller ikke fravær?

Natur og Ungdom har landet rundt vært med på å arrangere streiker. Selv om det rent teknisk skulle telt som politisk fravær, var de fleste politikere og rektorer imot dette. Det kan argumenteres at det er viktig for ungdommen å lære seg at man innimellom må ofre ting hvis man vil slå igjennom med noe man brenner for. Dette er en viktig verdi å lære seg tidlig i voksenlivet.

Det er delte meninger ved om dette gjorde at streiken fikk større verdi, nettopp fordi ungdommene virkelig viste at de var engasjerte, eller om dette var unødvendig og straffet folk for å vise engasjement samtidig som det stoppet flere.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here