Taler om det gode liv

1202
Ole Hauglum er prest av yrke.

Ole Hauglum (57) er prest i Kråkerøy kirke. Utenom å bare tale på gudstjenester, så samarbeider han med skolene på Kråkerøy og jobber med konfirmanter. Som prest i flere år får man samlet mye erfaring, og man får snakke med en god del andre mennesker. Med utgangspunkt i religion, sin egen og andres livserfaring og egen refleksjon.  Hva er egentlig det gode liv?

Tekst/Foto: Erlend Farbu

Aller først, mener Ole at enkelte fundamentale ting burde være på plass. Mat, klær og hus er noen ting som burde være på plass for å ha muligheten for et godt liv. Selv om man ikke behøver å være «rik», så trenger man midler for å leve. «Om jeg har en båt til fem millioner liggende i vannet, eller en til en brøkdel av det, så gjør det egentlig ikke en stor forskjell».

Glede og sorg

Å leve i gode relasjoner er også en viktig detalj i et godt liv, sier Ole. Familie og venner er med på å berike livet, og gjøre at livet faktisk har en mening. Som prest så er Ole med på mange av store øyeblikk i andres liv. Om det er bryllup, konfirmasjon eller begravelse, så er han med på andres glede, nervøsitet og sorg. Og det er akkurat det med sorg som kan ha en veldig viktig ting å si for sitt eget perspektiv. Han har snakket med mange folk etter nære og brå dødsfall. Ole sier at for mange så er dette en hendelse i livet som kan forandre ens måte å se på livet sitt, på godt og ondt.

_mg_0055
Ole Hauglum er prest i Kråkerøy kirke.

Andre ting som Ole mener har en positiv betydning for livet er ting som musikk, poesi og annen kunst, men en sterk faktor er naturen. Han vil at vi skal ta oss tid til å sette pris på naturen. Naturen har gitt oss mye, og i sammenlikning med dagens teknologi som beveger seg framover i et forrykende tempo, så har naturen et tempo som naturlig passer oss mennesker. Hvis vi tar oss tid og følger naturens rytme, kan det hjelpe oss å se viktige ting i livet, og faktisk nyte det.