Skamløse russelåter provoserer kraftig

842
(Lille Mynt) Sebastian Olsen (18) i hjemmestudioet. Hannestad, Sarpsborg. Foto: Erlend Kingsrød.

Tekst og foto: Erlend Kingsrød

Russelåter har lenge vært populært blant barn og unge, og innholdet i tekstene blir stadig drøyere. Noen av de mest ekstreme russelåtene inneholder tekster som omhandler ulovligheter som pedofili, voldtekt og narkotika. Dette sjokkerer psykolog Elin Moen, mens russelåt produsent Sebastian Olsen mener låtene er helt innafor.

Føler intet ansvar

Russelåt produsent og vokalist Sebastian Olsen (18) som går under artist navnet Lille Mynt har laget flere drøye russelåter, men føler derimot intet ansvar overfor eventuelle barn og yngre som kan bli negativt påvirket. Sebastian forklarer i et intervju at låtene først og fremst er rettet mot russen som han forventer at er modne og reflekterte nok til å tolke tekstene som humor og moro.Derimot forteller han at han har forståelse for at folk kan reagere på innholdet i tekstene, men forklarer at dette er noe han gjør bevisst.

– Det er ingen hemmelighet at tekstene er skrevet for å vekke oppsikt. De drøyeste låtene slår ofte veldig godt an hos russen, og at de voksene reagerer som de gjør er mest sannsynlig fordi de ikke har forståelse for humoren og overdrivelsen i låtene. Haters make you famous.

Ønsker fra russen

Låtene er ofte produsert etter ønske fra russen, og Sebastian Olsen sier at han kun lager det kunden er interessert i. Han sier at han personlig kunne skrevet mildere tekster, men han må også ta hensyn til hva russen ønsker, og så lenge låtene slår an så godt som de gjør kommer han ikke til å gjøre noen endringer.

– Låtene er kun laget for tull og moro, og er laget etter en oppskrift som jeg vet slår an. Jeg kan ikke alltid ta hensyn til hva alle tenker hele tiden, det er først og fremst russen som er kunden og så lenge kunden er fornøyd er jeg fornøyd.

Folk reagerer mer på russelåter enn andre sjanger

Sebastian tror folk reagerer mer på russelåter enn andre sjangere. Han forklarer at han hørt mange vulgære og drøye låter i andre sjangere som hiphop og rock, som vekker mindre til ingen oppsikt. Han ser ikke forskjellen mellom drøye russelåter kontra andre drøye låter innen andre sjangere, og tror ofte folk kan være trangsynte og kritisere russelåtene ekstra hardt kun fordi de ikke forstår den overdrivende og teite humoren som russen er så glad i.

Kritisk til russelåter

Psykolog Elin Moen er derimot kritisk til russelåter, tiltros for at hun har forståelse for at låtene ofte er laget for å provosere, men synes det er viktig at man setter en grense for hva slags innhold som er innafor og ikke.Hun presiserer at hun synes det er viktig at russen skal få lov til å kose seg å ha det gøy, men så lenge låtene kan ha konsekvenser for noen er det viktig å debattere temaet.

Provoserer kraftig

Moen tror låtene vil bli drøyere med årene og oppfordrer russen strekt til å sette klare grenser for hva de synes er greit. Hun tror mange av låtene er laget uten omtanke for konsekvenser som kan føre med, og ser på låtene som et typisk eksempel på ungdoms opprørere som desperat prøver å provosere de voksene..

– Ungdomstiden er tid for opprør, sånn har det alltid vært. Derfor vekker sikkert de drøyeste tekstene mest oppsikt. Det må jo mer og mer til for å provosere for hvert år.

Låtene blir spilt av alle aldersgrupper

Moen anslår at aldergruppene som spiller russelåter kan variere veldig, men at barn i svært lav alder ofte spiller låtene fordi de synes det er spennende og tøft. Dette kan også skyldes den lette tilgangen til internett og musikk, og kan være et problem at låtene er på norsk da barn selv i ung alder lett kan forstå hva låtene handler om. Dette kan ha konsekvenser forklarer hun.

Konsekvenser

Låtene kan gi konsekvenser. De kan blant annet gi barn usunne holdninger og tankegang. Det er heller ikke bra når det oppfordres til ulovligheter i låtene som ofte spilles på fest, da grensene fort kan flyttes når det er alkohol involvert forklarer hun. Det å ufarliggjøre begreper som voldtekt kan føre til flere ulovlige handlinger, og mindre alvor rundt temaet. Selv om ikke alle påvirkes like lett, er det ofte yngre barn og ungdom som er mest sårbare for å bli påvirket på en negativ måte. Så å tro at disse låtene ikke har noen konsekvenser vil være veldig naivt å tro, sier hun.

– Tekster som omhandler jenter kan kalles horer og alt med overgrep osv. er helt horribelt!

Kommet for å bli: Tiltros for all kritikken russelåtene får, tror Sebastian Olsen at låtene er kommet for å bli, men hvordan låtene kommer til å forandre seg over tid er usikkert forklarer Elin Moen med et ønske om at låtene kan bli litt mildere og mer gjennomtenkte, ved at russen setter klare grenser til produsenten.

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here