Statusjaget stopper det gode liv?

985
Statusjaget kan være et hinder for et godt liv, mener Sara Joneide.

«Jeg er fornøyd med meg selv, samtidig som jeg også kan være utrolig kritisk. Dette varierer fra dag til dag», forteller Sara Joined (18), fra Fredrikstad. Hun er en av mange som hver dag blir påvirket av kroppspresset og det store søket etter perfeksjon. Status, penger, kropp og utseende er noen av det som er viktigst for dagens ungdom. Men blir all oppmerksomheten til det å være «perfekt» en stopper fra å faktisk være lykkelig?

Tekst/Foto: Camilla Kristiansen

I dag er det mer og mer vanlig å legge stort press på seg selv og dessverre er det kun fakta at selvkritikk og lav selvtillit blir mer vanlig å oppleve i tidlig alder.  «Jenter sliter ofte med veldig sammensatte problemer. Mange legger et enormt press på seg selv, kombinert med at mange har dårlig selvtillit. De stiller oss ofte spørsmål om hvordan de kan bli bra nok», sier Anne Bentzrød, som er helsesøster og ansatt ved nettstedet ung.no. Dette er noe som skjer rundt oss hele tiden og noe som så mange sliter med, også de man aldri skulle trodd hadde slitt med det. Sara en kun en av mange som kan våkne opp og føle seg dårlig, føle at man ikke er bra nok og at man noen ganger ikke kan måle seg med de rundt seg.

Grunner til at det blir mer vanlig å ha dårlig selvtillit og at mange sliter psykisk kan være at sosiale medier er så lett tilgjengelig og der er det både modeller, reklamer av pene mennesker og andre man kjenner som legger ut masse bilder av kropp. Presset for å bli bedre da, blir naturlig nok større og de fleste vil jo føle seg bra med seg selv. Selv om statistikken tydelig viser at jenter sliter med dette i større grad, er dette også noe mange gutter sliter mye med.

Stadig flere unge sliter med selvbildet i kjølvannet av kroppsfiksering i sosiale medier.

«Jeg prøver å finne punkter ved meg selv som jeg liker, om jeg ser meg i speilet og hater nesa mi, prøver jeg å fokusere på at leggene mine er tynne», forklarer Sara. Det at mange ikke er 100% fornøyde med seg selv er naturlig, men når glemte man å sette pris på at helsa er god og at man klarer å fungere helt normalt? Sara er ikke alene når det kommer til å se seg i speilet og da kritisere det man ser. «Det er liksom normalt å prate om utseende, trening og det blir jo noe man tenker mye på», forteller Sara og forklarer at selv innen en liten vennegruppe kan presset være stort, selv om dette ofte ikke er intensjonen.

«Jeg vet egentlig ikke hva som kan løse dette, det er vel opp til hver enkelt person. Men man kan jo prøve å gjøre en forskjell», forteller Sara. Det er vanskelig å finne en konklusjon på dette eller en løsning, fordi det er en stor del av mange sitt liv og mennesker blir påvirket av dette hver dag. Det er ingen fasit på dette, selv om mange engasjerer seg utrolig mye i saken. Man kan heller ikke styre de rundt seg, men man kan velge å gjøre en forskjell selv.

Selv innad i en tett og sammensveiset vennegjeng kan kroppsfikseringen skape problemer.

Kilder

http://www.dagsavisen.no/innenriks/unge-jenter-sliter-psykisk-1.290202

 

Av: Kamilla Kristiansen

LEGG IGJEN ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here